Domácí loupáčky
Dobrý loupák jsem naposledy jedla na střední škole, kde jsme si je s kamarádkou kupovaly ve školní kantýně. Po dlouhé době jsem dostala na loupáčky chuť, ale už bylo všude zavřeno a ani na rohlíku ho neměli, tak jsem si ho musela upéct sama doma. Byla to celkem rychlovka. Příprava i pečení jsou přibližně na dvě hodiny 🙂
Co budeme potřebovat
- 230 ml plnotučného mléka
- 60 g třtinového cukru
- 10 g sušených kvasnic
- 400 g hladké mouky
- 100 g pohankové mouky
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- bílky na potření
- mák na posyp
Jak postupovat
Mléko ohřejte tak, aby bylo mírně teplé, odstavíme a vmícháme droždí, cukr a lžíci hladké mouky. Dobře promícháme a necháme 15 minut stát na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.
V míse smícháme všechny přísady včetně kvásku, dokud nevznikne krásně hladké těsto. Těsto rozdělíme na dvě stejně velké části, z každé vytvarujeme bochánek a necháme pod utěrkou půl hodiny kynout.
Z každého bochánku vyválíme placku o průměru 30 cm a rozkrájejte ji na 6 dílů. Každý kousek stočíme do tvaru rohlíčku. Takto připravené loupáčky dáme na dva plechy s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a opět necháme kynout 40 minut.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Vykynuté loupáčky potřeme bílkem a posypejte mákem. Vložíme do vyhřáté trouby a po cca po jedné minutě stáhneme teplotu na 160˚ a pečeme asi 10 – 12 minut, dokud loupáčky nezezlátnou.