Švestkový koláč
Podzim jako roční období nemám vůbec rána. Odchází teplé sluneční dny a nastupují ponuré deštivé chvíle. Mezi sezóní ovoce patří mimo jiné švestky, které mám ráda ještě v tom pevné stavu než se to změní na čirou tekutinu s 50% alkoholu :). Miluju švestkové knedlíky a všechny možné koláče. Dnes jsem vyzkoušela jeden lahodný koláč, který zařadím mezi ty oblíbenější.
Co budeme potřebovat
- 150 g másla, pokrájeného na kousky + trocha na vymaštění pekáčku
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g třtinového cukru (můžete použít i moučkový)
- kůra a šťáva z 1 biopomeranče
- 150 ml mléka
- 700 g švestek nebo blum, vypeckovaných
- 50 g světlého třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
Postup
Zapněte troubu na 200 °C. Hranatý pekáč 20 × 30 cm lehce vymažte. Do 100 g másla zapracujte prsty mouku s práškem do pečiva, až vznikne drobenka. Přimíchejte cukr (50g) i nastrouhanou pomerančovou kůru. Přilijte většinu mléka a smíchejte na vláčné těsto. Kdyby se vám zdálo suché, přidejte trochu mléka. Z těsta vytvořte kouli, vyválejte na lehce pomoučněném válu a vtlačte do formy.
Na korpus rozložte švestky i kousky zbylého másla. Třtinový cukr smíchejte se skořicí a posypte jím koláč. Švestky ještě zakápněte pomerančovou šťávou a dejte péct. Až bude ovoce bublat, vytáhněte koláč z trouby.