Mým nejoblíbenějším dezertem byl vždy jablečný štrůdl. Hlavně ho mám spojený se Štedrým dnem, protože jsme ho každý rok dopoledne s mámou pekly. Tato tradice mi zůstala do dnes neumím si představit tento den bez mé oblíbené pochotky. Před pár lety jsem byla na skvělém kurzu pečení francouzských dezertů a tam jsem objevila tuhle delikatesu. Kouzlem všeho je zkaramelizované máslo s cukrem. Hlavně je to rychlý a u všech oblíbený dezert.

Co budeme potřebovat

  • 5 jablek
  • 100g másla
  • 80g cukru
  • skořice
  • listové těsto

Postup

Jablka si nakrájíme na půlku nebo čtvrtky a zbavíme je šlupky. Na pánvičku si dáme rozpustit máslo a zasypeme ho cukrem. Necháme chvíli karamelizovat a přidáme všechny nakrájený jablka. Zasypeme skořicí a necháme je cca 10 minut v másle (pustí šťávu) a přikryjeme listovým těstem. Nemám pánev do trouby, tak vše přendám do kulaté formy na koláč a teprve potom zakrývám listovým těstem. Těsto na pár místech propíchneme vidličkou a dáme péct na 180 stupňů na 25 minut.