Honzovy buchty se švestkovými povidly
Vyrážíme na hory a je potřeba zajistit pořádnou svačinu pro celou posádku. Když si kupuji plněné buchty nebo koblížky v pekárně, tak vždy narazím na stejný problém s nedostatkem náplně a přemírou těsta. Výhodou domácí výroby je, že si můžu dát náplně kolik chci, takže se mi nikdy nestane, že bych musela povidla v buchtě hledat lupou 🙂
Co budeme potřebovat
- 500g hladké mouky + další na poprášení (použila jsem hladkou mouku přímo na kynuté těsto a je mnohem jemnější než klasická hladká)
- 250ml vlažného mléka
- 100g moučkového cukru
- 1 kostka čerstvého droždí
- 100ml rozpuštěného másla + další na vymazání plechu a potírání
- 2 žloutky
- špetka soli
- 400g povidel
Jak postupovat
Do prosáté mouky uděláme důlek a vlijeme trochu vlažného mléka, přidáme špetku cukru a rozdrobené droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Poté přidáme zbývající suroviny a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme hodinu kynout a během té doby těsto dvakrát propracujeme (dělám vždy po 20 minutách kynutí).
Troubu zahřejeme na 175 stupňů. Z těsta vytvoříme kuličky a pak je roztáhneme na placky, které budou o něco menší než dlaň. Naplníme náplní a dobře zabalíme, aby nám při pečení náplň nevytekla. Buchty naskládáme do máslem vymazaného pekáčku vedle sebe spojem dolů a necháme cca 10 minut kynout. Pak je potřeme rozpuštěným máslem a dáme na 20 – 25 minut péct.
Po vytažení je ihned potřeme rozpuštěným máslem a můžete i pocukrovat. Já všeobecně cukr na buchtách nemusím tak je necukruji 🙂