Dobrý loupák jsem naposledy jedla na střední škole, kde jsme si je s kamarádkou kupovaly ve školní kantýně. Po dlouhé době jsem dostala na loupáčky chuť, ale už bylo všude zavřeno a ani na rohlíku ho neměli, tak jsem si ho musela upéct sama doma. Byla to celkem rychlovka. Příprava i pečení jsou přibližně na dvě hodiny 🙂

Co budeme potřebovat

  • 230 ml plnotučného mléka
  • 60 g třtinového cukru
  • 10 g sušených kvasnic
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • bílky na potření
  • mák na posyp

 

Jak postupovat

Mléko ohřejte tak, aby bylo mírně teplé, odstavíme a vmícháme droždí, cukr a lžíci hladké mouky. Dobře promícháme a necháme 15 minut stát na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.

V míse smícháme všechny přísady včetně kvásku, dokud nevznikne krásně hladké těsto. Těsto rozdělíme na dvě stejně velké části, z každé vytvarujeme bochánek a necháme pod utěrkou půl hodiny kynout.

Z každého bochánku vyválíme placku o průměru 30 cm a rozkrájejte ji na 6 dílů. Každý kousek stočíme do tvaru rohlíčku. Takto připravené loupáčky dáme na dva plechy s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a opět necháme kynout 40 minut.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Vykynuté loupáčky potřeme bílkem a posypejte mákem. Vložíme do vyhřáté trouby a po cca po jedné minutě stáhneme teplotu na 160˚ a pečeme asi 10 – 12 minut, dokud loupáčky nezezlátnou.