Kachní rillettes
Při tvorbě francouzského menu bylo kachní rillettes moje první volba pro předkrm. Není to standardní paštika, ale spíš masová pomazánka. Kromě delšího pečení kachních stehen je příprava velice rychlá a jednoduchá.
Co budeme potřebovat
- kachní stehna 2 ks
- kachní sádlo 250 g
- rozmarýn 2 snítky
- tymián 2 snítky
- česnek 2 stroužky
- cibule 1/2 ks
- sůl
- pepř
Jak budeme postupovat
Pekáč rozehřejte na plotně, přidejte trošku kachního sádla a opečte oloupanou polovinu menší cibule, dva stroužky česneku (rozklepněte rukou a klidně nechte i se slupkou) a snítky bylinek, aby se všechno pěkně rozvonělo. Přidejte zbytek sádla a nechte roztopit.
Kachní stehna dobře osolte, opepřete a vložte do pekáče se sádlem. A dejte péct do rozehřáté trouby minimálně na tři hodiny na cca 110 °C. Sádlo by mělo jen lehce probublávat, proto ho raději zkontrolujte a teplotu trouby podle toho upravte.
Jakmile jsou stehna hotová, vyndejte je ven ze sádla a nechte vychladnout. Následně oberte maso z kostí na jednotlivá vlákna. Přidejte trošku vychladlého kachního sádla a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
Maso můžete dát do jakékoli uzavíratelné skleničky. Když ho poté zalijete kachním sádlem, vydrží vám nějakou chvíli v lednici.