Čokoládový koláč se slaným karamelem
Jednou jsem dělala pro kamarády 4 chodové francouzské menu a dlouho jsem hledala dezert, který by byl zlatým hřebem celého večera. Spojením slaného karamelu s hořkou čokoládou a sladkým korpusem dostanete ten nejlepší koláč pod sluncem 🙂
Příprava je trošku delší, kvůli odpočívání a chlazení, ale určitě to za to stojí. Celkem to zabere cca 5 hodin. Recept je dělaný na koláčovou formu s průměrem 26 cm.
Na křehké těsto budete potřebovat
- 200g polohrubé mouky
- 50g krupicového cukru
- špetku mořské soli
- 125g vychlazeného másla
- 1 žloutek
- 1 lžíce ledové vody
V míse promneme na drobenku mouku, curk, pořádnou špetku mořské soli a studené máslo. Přidáme žloutek a lžici ledové vody a rychle zpracujeme na poddajné těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočívat v lednici.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Formu vymažeme máslem. Těsto na trošce moouky rozválíme na placku, která je o něco větší než forma a opatrně ji do formy přeneseme. Těsto na dně propícháme vidličkou. Přikryjeme pečícím papírem, na který nasypeme suché luštěniny, aby se nám těsto nezvedlo. Uprostřed trouby pečeme 15 minut a poté odstraníme pečící papír s luštěninami. Poté pečeme jetě 10 minut. Po upečení korpus vytáhneme a necháme vychladnout.
Náplň koláče
- 150g krupicového (třtinového) cukru
- 350g smetany ke šlehání ideálně 33% a výše
- 135g másla
- Mořská sůl nejlépe Fleur de sel
- 250g čokolády na vaření (já použila 70% Lindt čokoládu na vaření)
Na náplň roztavíme v redlíku na středním ohni cukr, bez míchání! Ohřejeme 150g smetany a důkladně promícháme s cukrem. Mírně vaříme 2 – 3 minuty, až se shluky cukru rozpustí. Vmícháme 75g másla nakrájeného na lupínky a půl lžičky mořské soli (já mám radějí více slaný ten karamel tak dávám jednu lžičku soli), aby vznikla krémová omáčka. Necháme trošku zchladnout. Vlažnou karamelovou omáčku nalijeme do korpusu a dáme na hodinu do lednice, aby nám karamel ztuhl.
Čokoládu na vaření nalámeme na menší kousky a dáme do větší mísy. Zahřejeme zbytek smetany a nalijeme ji na čokoládu. Mícháme dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Po kouscích vmícháváme zbývající máslo, až vznikne hladký krém. Naneseme ho na karamelovou vrstvu. Koláč dáme opět chladit, tentokrát na minimálně 2 hodiny.